12.4.2006

Kärpästutkielmia











10 Comments:

At 12/4/06 7:25 ip., Blogger Iines said...

Yhtenä tavoitteenani on siis tänä kesänä saada selkeä ja konstailematon lähikuva hyönteisestä. Tässä sarjassa näkyy lähtötaso.

Taidan tarvita hyönteislähikuviin jonkun mahtavan zoomin? Nykyinen on siis kameran mukana tullut peruszoom 18 - 55 mm. Saisiko tällä hyviä lähikuvia (makrokuvaus?) pikkiriikkisestä kohteesta?

 
At 12/4/06 8:29 ip., Anonymous Anonyymi said...

Se pitempi putki makrolla auttaisi senverran, että ei tarttis ihan kohteseen kiinni mennä. En näe mitään syytä ettet tuollakaan lasilla voisi saada hyviä lähikuvia jos siinä on makro. Makrokuvissa vaan on tuo syvyysterävyys helposti kovin lyhyin.

Toivotaan, että joku makrokuvauksen harrastaja kommentoi paremmilla tiedoilla, esim Halo Efekti?

KooTee

 
At 12/4/06 8:43 ip., Blogger Iines said...

No se minuakin haittaa, että kärpäsen toinen pää on selkeä, mutta toinen pää sumea, kun mieluiten koko kärpänen saisi olla terävä.

Nyt täytyy myöntää, että minulle jää hämäräksi tuo jos siinä on makro. Siis että siinä putkessako? Kamerassa on makrokuvaustila, jos tarkoitat sitä. :)

 
At 12/4/06 9:43 ip., Blogger a-kh said...

No sitä hän tarkoittaa, jos se nyt on varsinainen makro, mutta jukopliut, kun on kivoja kuvia. Kesällä on köyhillä tämmöisiä ystäviä, ja rotuja riittää. Tuonnempana voivat olla vähän vikkeliä kuvata, mutta konsteja on. Rauno Räsäsen päreessä on ohje, miten kärpästen avulla tehdään oma nelimoottorinen lennokki.

 
At 13/4/06 12:09 ap., Blogger Iines said...

Niin, tämä kärpänen oli tokkurassa, joten se suostui pienen neuvottelun jälkeen olemaan hiljaa mallinani naama kameraan päin. Kärpäsellä on muuten kauniit siivet, kuin pienellä keijulla. Sen muukin kroppa on hienosti muotoiltu, kuin jokin avaruusolio miniatyyrikoossa. Ja mitkä värit sen pinnasta heijastuukaan.

Hain sitä kärpäsohjetta RRäsäsen blogista mutten löytänyt.

 
At 13/4/06 9:28 ap., Anonymous Anonyymi said...

Niin hän tarkoitta, se ei auta, että kamerassa on makrotoiminto vaan opiskassakin se pitää olla ja juuri siinä. Tutkaile opiskan eturenkaita, siinä luultavasti mainitaan sama makro eli sillä alueella pitää kuvata.

KooTee

 
At 13/4/06 9:58 ap., Blogger Iines said...

Objektiivin tyvestä löytyy kuin löytyykin makrotilaa kuvaava symboli, se kukkasen kuva, jota yleisesti käytetään, ja sen kuvan perässä luku 0,28 m/0,9ft. Tämä on nähdäkseni se makroalue, jota muuten en ennen huomannut. Kiitos kun mainitsit!

 
At 14/4/06 9:50 ip., Anonymous Anonyymi said...

Ihan hyviähän nämä on. Tarkennus on joko silmissä tai siivissä - tai molemmissa. Mä ainakin tykkään että se tarkennusalue on niin kapea että se on jopa vain toisessa.

Koko hommahan on kiinni kameran ominaisuuksista, jos niitä ei ole - niin sithän hommasta ei tule mitään. Jos kamera siis ei tarkenna kovin lähelle niin eihän se voi onnistua. Tuossa sun kamerassa etäisyys tuntuisi olevan ookoo. Se on minusta toisarvoista tapahtuuko se tarkentaminen automaattisella kukkamodella vai käsitarkennuksella.

Hyönteisten arvaamattomuus tuottaa paljon hutikuvia, mutta digillähän se ei ole mikään ongelma. Ite en ole kovin häävi ottamaan kuvia liikkuvista kohteista, mutta kannattaa muistaa että joskus hyönteiset päästävät aika lähelle ja jos ne viipyvät samalla paikalla pitempään, joten niitä voi yrittää vaaniksia että pääsee lähemmäs. Mä kuvaan hyönteismakrot (tuurilla) käsivaralta ihan muutaman sentin päästä. Usein foto jää ottamatta, jos en pääse tarpeeksi lähelle.

Hyönteis/perhoskuvaukseen keskittyneet harrastajat kuvaavat kauempaa etteivät hätistele kuvattavia karkuun, mut mun strategia on pyrkiä mahdollisimman lähelle.

Kannattaa myös yrittää ennakoida. Tarkentaa etukäteen jollekin etäisyydelle ja sitten siirtää kameran siihen. Esimerkiksi jos amppari pyörii jonkun kukan ympärillä tarkentaa siihen kukkaan ja ODOTTAA että ötökkä älyää mennä siihen kohtaan missä sulla on tarkennus tai liikuttaa omia käsiä niin että tarkkuus osuu.

Empä tiedä onko tästä höpinästä mitään apua :)

Mukavaa pääsiäistä muuten.

Terkuin Halo Efekti
http://www.haloefekti.vuodatus.net/

 
At 15/4/06 11:12 ap., Blogger Iines said...

Kiitos, Halo Efekti,
kaikista "höpötyksistä" on apua sille, jolla tekniikka on vielä hakusessa. :)

Hyvää Pääsiäistä!

 
At 26/4/06 11:43 ap., Anonymous Anonyymi said...

Hyviä ja mielenkiintoisia nämät kärpästutkielmat.Harmi vaan että kärpäset ovat niin vikkeliä vaikka kuinka hiipien menet lähelle niin aina huomaavat.Eivät tykkää poserata.

 

Lähetä kommentti

<< Home